Inredningsstilar

Vilken stil föredrar du?

Retro stil á la Amerikanskt 50-tal - Stil

Nu är den tillbaks den amerikanska diner-stilen med pasteller i turkos, mint, rosa och gult men så klart även andra starka färger som klarrött i bästa Coca-Cola anda. Framför allt är det här en stil som förknippas med kök och sovrum, kanske på grund av två motsatser den amerikanska hemmafrun i vid kjol och förkläde som håller ordning på köket med järnhand och så motsatsen den lättklädda pin-upan i svandunstofflor som tuggar rosa bubbelgum, tjattrandes i telefon med väninnorna.



Klassisk trendig - Stil
En trend som pågått i ett par år nu är trenden med medaljongmönster både på textilier och tapeter men även på accessoarer. Detta accentueras sedan med dramatiska färger antingen på 2000-talets stilmöbler som flirtar respektlöst med 1700- och 1800-talets formspråk. Både rokoko och barock blandas med nya material och färger. Nytt och gamalt möts på nya sätt, En svulstig skinnsoffa kontrasterar mot sirliga girlanger på väggarna. Svart är en stark färg i dessa sammanhang som ger dramatiska effekter, här kan man driva allt till sin spets. Det är en rolig still som även kan omvandlas till att passa vår nordiska återhållsamhet genom att istället för svart använda vitt och bara släppa in starka färger som lekfulla element.


Lantlig/shabby chic - Stil
Vitt och pastell är de färger som präglar denna lantliga stil och som vuxit sig stor bland annat i USA. Stilen passar bra in i vår nordiska miljö och vårt vintermörker. Stilen kan beskrivas som mycket feminin. Andra element som är viktiga för att åstadkomma denna stil är snittblommor gärna stora pastellfärgade rosor eller pioner.


Afrikansk - Stil
Tiger och Zebrarandigt känns kanske väldigt mycket 80-tal men den afrikanska stilen med naturmaterial är helt rätt då den har ett ekologiskt tänk och handlar om att återanvända material till helt nya användningsområden. Vi har alla våra egna idéer om vad som är Afrika känslorna hämtar vi från filmer och resor. Gemensamt tänker vi nog på afrikanska masker, exotiska djur som elefanter, zebror och stora kattdjur. Afrika förknippas också med kryddiga dofter som i inredning återkommer som batikfärgade tyger i härliga mönster, doften som stiger från den brända varma jorden. Den afrikanska paletten är därför i grunden terracottabasserad med varma jordfärger.


New England - Stil
När vi tänker på new England stil så förknippar vi den nog mest med fyrar, signalflaggor, mässing, gamla skeppstillbehör och "stars and stripes" alltså stjärnor och ränder som kommer från den amerikanska flaggan. Det får vi säga är den Svenska definitionen av New England stil. Stilen präglas också av ljusa färger på väggar och textilier och gärna mörkare träslag på möblerna som för tankarna till tjärade skepp. Vi har med all säkerhet tagit den till oss då den är lätt att kombinera med vår egen skärgårdsstil.



Evelina & Henrik

Kommentarer
Postat av: Livet i byn

Vilket spännande inlägg, jag är en blandning av New England med en touch av Retro stil á la Amerikanskt.



Sedan får jag erkänna att den lantliga stilen finns i vissa delar med zink, pioner och så :0)



~Livet i byn

2009-05-24 @ 09:51:59
URL: http://livetibyn.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0